+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

aA hegesztéssel különálló fém anyagú elemeket tudunk összekötni egymással, ami jól jön építkezések, szerelések alkalmával, de a kisebb-nagyobb gépek egyes elemeit is ezzel a technikával állítják össze.

Tippek és trükkök hegesztéshez

A hegesztést az oldhatatlan kötések közé soroljuk, vagyis később nincs lehetőségünk egyszerűen megváltoztatni az elemek közti kapcsolatot.

A hegesztés létrejöhet az elemek illesztési pontjának megolvasztásával, vagy hasonló anyagú kötőelem olvasztásával is. Harmadik lehetőségként összeköthetjük az elemeket egy teljesen más alapanyagú, alacsonyabb olvadáspontú fém segítségével is. Ezt már forrasztásnak nevezzük.

A hegesztés lehet elektromos-, lánghegesztési- vagy kovács hegesztési eljárás is, ezeknek pedig több altípusa is elterjedt a szerelési munkálatok során.

Az elektromos hegesztés

Az elektromos hegesztésnek több alfaját is ismerjük, melyek közül a legelterjedtebb a normál ívhegesztés. Népszerűségének oka, hogy az egyik legkönnyebben kivitelezhető eljárás, akár kezdő barkácsolók számára is jól használható.

Alkalmazásához nem kell más, mint egy váltó- és egyenáramot biztosító készülék.

Az elektromos hegesztések közé tartozik még a védőgátas, vagyis “CO” hegesztési eljárás és a ponthegesztés is, amit elsősorban lemezek illesztéséhez használnak nagy sikerrel.

Az ívhegesztéshez szükséges készüléknek 45-55 volt feszültségű energiát kell biztosítania és 10-15 amper hálózati áramfelvétellel kell rendelkeznie. Ezek a gépek elsősorban alkalmi használatra és nem ipari célra alkalmasak, ami egyszerűbb munkálatokhoz ideális választás.

Ha rendszeresebb használatra keresünk eszközt, erre a célra, mindenképpen olyat válasszunk, ami valamilyen típusú hűtő berendezéssel van felszerelve. Ezzel használatban közben nem melegszik túl a rendszer.

Mire figyeljünk hegesztéskor?

Az egyik legfontosabb, amit mindenképpen tegyünk meg a munka megkezdése előtt, hogy előkészítjük a hegeszteni kívánt felületeket. Ha a rajta lévő esetleges szennyeződések rontják a kötés minőségét, az akár repedéshez is vezethet.

A felületek megtisztítását elvégezhetjük csiszológép vagy csiszolópapír segítségével. Távolítsuk el a korábbi festékmaradványokat és egyéb szennyeződéseket is mindaddig, amíg fémtiszta felületet nem kapunk.

Vannak olyan elemek, amelyek hegesztése előtt szükségünk van az úgynevezett gyökölésre, ami nem más, mint egy V-alakú mélyedés képzése a hegesztendő felületeken. Ebbe a mélyedésbe fog feküdni a hegesztéssel létrejövő varrat, így a gyökélést 3 milliméternél vastagabb anyagok esetében mindenképp végezzünk el.

Ha 3 milliméternél vékonyabb anyaggal dolgozunk akkor is érdemes lehet a gyökélés elvégzése, hiszen ezzel sokkal szebb varratokat tudunk készíteni.

Az sem mindegy, milyen pálcával hegesztünk A bázikus pálca segítségével szebb munkát végezhetünk, azonban ehhez nagyobb gyakorlat is szükséges, hogy tudjunk vele dolgozni.

A másik lehetőség, ha rutilos pálcát választunk, ami a statikus rögzítéshez kiválóan alkalmazható, gyakorlatlanabb felhasználók számára is könnyen használható. Barkács célra elsősorban ezt ajánljuk.

Ha kész vagyunk a hegesztéssel és kihűlt az anyag, mindenképp nézzük át a varratokat és ha szükséges csiszoljuk fel. Ezzel eltávolíthatjuk a keletkezett salakanyagokat. Az esetleges hegesztési hibák miatt az anyag kevésbé bírja majd a terhelést, ezért használat előtt mindig alaposan nézzük át.

Miután ezzel megvagyunk, kezeljük a hegesztési felület, amihez érdemes akár egy egyszerű festék sprayt használni, ami gyorsan megszárad és megvédi a varratot az esetleges korrózióktól.

Végül pedig a legfontosabb, hogy a teljes munkafolyamat során viseljünk megfelelő, direkt erre a célra tervezett védőfelszerelést Ennek hiányában komoly sérüléseket is szenvedhetünk. Mindig legyen nálunk pajzs, kesztyű és hegesztő mellény!