+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Azok, akik mindig is belekezdtek volna egy új hobbiba, vagy eddig is érdeklődtek a barkácsolás és a bútorok iránt, most itt a remek alkalom, hogy belekezdjenek. A fa friss illata, a szerszámok ereje és az alkotás magával ragadó érzése átlendít a legszürkébb hétköznapokon is.

Ezért összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amik a precíz és minőségi bútortervezéshez. Ezután már csak önmagunkon múlik, hogyan valósítjuk meg álmaink komódját vagy ágykeretét.

Tervezzünk bútort otthon! - Kisokos kezdőknek

Lássunk is neki!

Van, aki látott már közelről szerszámokat, sőt pontosan tudja is, melyik mire való, azonban vannak, akik még nem kezdték el megismerni ezt a világot.

Ahhoz, hogy egy bútor tervezéséhez hozzá kezdjünk, jól jön, ha ezt-azt már barkácsoltunk életünkben és ismerjük az alapvető elveket, amik leginkább a biztonságunkat szolgálják. Ha sosem volt még kalapács a kezünkben, ne ezzel kezdjünk neki, de ha pár képet felhelyezett már valaki a falra, tudja mi a különbség, ha tiplit vagy szöget használ, akkor hozzá is kezdhetünk!

A legtöbb esetben akkor adjuk bútortervezésre a fejünket, ha olyan méretekkel rendelkezik az otthonunk, amihez nem illeszkednek a szabvány megoldások. A leggyakoribb esetben ez a konyhabútor elemeket és a gardróbszekrényt érinti, de sokszor készülnek egyedi méretű kisbútorok is.

Ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a megfelelő bútort, szükségünk lesz egy mérőszalagra, hogy pontos méreteket vegyünk fel a helyről. Így tudjuk kiszámolni a bútor elemek méreteit. Érdemes csinálnunk egy alaprajzot, ahová ezeket a leolvasott számokat be is tudjuk írni és kényelmesen tervezhetjük leendő bútorunk paramétereit. Fontos, hogy több ponton is végezzünk méréseket, ugyanis kevés házban vagy lakásban találhatóak ténylegesen egyenes falak vagy derékszögek.

A tervezés részletei

Ahhoz, hogy pontos munkát végezzünk, fontos, hogy ellenőrizzük magunkat és a számításainkat is. Emellett át kell gondolnunk, pontosan mire szeretnénk használni a bútort, milyen funkciókat kell, hogy betöltsön.

Egy konyhabútor esetében például lényeges szempont, az alsó szekrények magassága. Mindenre létezik egy-egy standard méret, azonban vegyük figyelembe, hogy ha túl magas vagy túl alacsony valaki, számára az már kényelmetlen lesz. Ennek megfelelően tervezzünk.

Ügyeljünk arra is, hogy milyen eszközöket szeretnénk beépíteni. Nézzük meg a kiválasztott sütő, főzőlap, mosogatógép és hűtő méreteit, ne felejtsük ki ezeket, mert utána nem lesz hova rakni, ha már kész a bútor! Arra is gondoljunk, hogy kisgyermek esetén lehet, hogy praktikusabb helyen van a sütő egy magasabb részen, mondjuk egy állószekrény közepén.

Figyeljünk rá, hogy a főzőlap két oldalán hagyjunk ki munkafelületet, hiszen ide fogunk pakolni, itt fogjuk szeletelni a zöldségeket és a húsokat, amik utána a serpenyőbe kerülnek. A hűtő mellé is tervezzünk be minimum 40 centiméter szabad pult felület, hogy le tudjuk rakni, amit kiveszünk vagy éppen vásároltunk és bepakolnánk.

Szabásra fel!

Ha készen vagyunk az elmélettel, jöhet a gyakorlat! A terveink alapján könnyű dolgunk lesz, hiszen az egyenként megrajzolt bútorlapokat és elemeket már csak le kell gyártani. Az alapanyag kiválasztását követően a lapszabászatban mindenben segítségünkre lesznek. Ha alaposak vagyunk és a terveken a facsavarok helyét is megadjuk, akár ezeknek a maratását is el tudják vállalni.

Az összeállításhoz pár egyszerű eszközre lesz szükségünk és már kezdődhet is a munka. A gyorsabb haladás érdekében egy csavarbehajtót érdemes kölcsönkérni, ha nincs otthon, de egy csavarhúzó is megteszi. Ha konyhát szeretnénk összeállítani, inkább a gépi, mint a kézi megoldást válasszuk, jobban fogunk járni! Ebben az esetben jól jöhet egy vízimérték is, hiszen a konyhaszekrényünket egymáshoz mérten is be kell majd szintezni!

Kategória: Blog