+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Amikor rögzítéstechnikáról beszélünk nem csak a csavarokra gondolhatunk, hiszen más eszközök is kiválóan alkalmasak arra, hogy két elem között kötést hozzanak létre. Erre a célra használjuk a popszegecseket is, melyeket elsősorban a gépgyártás elemeihez és az acélszerkezetek rögzítéséhez alkalmaznak.

popszegecs

A szegecsek olyan kötést hoznak létre a két elem között, amely roncsolódás nélkül nem oldható, kovácsolással jön létre.

Szegecskötéssel már a bronzkor idején is találkozhatunk és a hegesztés elterjedéséig széles körben használták hidak, épületvázak és hajók készítésénél is.

Mi is az a POP szegecs?

A POP szegecs, vagy más néven húzószegecs a különleges szegecsek közé tartozik, a csőszegecs egyik fajtája. A szegecs egyik végén egy a cső furatánál nagyobb átmérőjű fejjel készült szeggel találkozunk, a másik végén pedig egy úgynevezett gyámfej található.

A gyámfej a szegecs egyik végén előre elkészített fejrészt jelent, a szegecs másik végét pedig kovácsolással alakítják, a kötésre szánt anyagok vastagságától függően.

A POP szegecs népszerűségét annak köszönheti, hogy gyorsan és könnyen szerelhető, valamint akkor is tökéletesen használható, ha csak az egyik oldalról férünk hozzá a szerelési felületekhez.

Milyen típusú POP szegecsek közül választhatunk?

Mint más rögzítéstechnikát segítő csavaroknak, úgy a POP szegecseknek is több fajtáját használjuk nap, mint nap.

A POP szegecseket széles körben alkalmazzák, elsősorban a gépiparban és az autógyártásban nélkülözhetetlen. Emellett különféle gépek, motorok, kazánok, klímák kötéséhez is elengedhetetlen fontosságú.

Amikor POP szegecsre van szükségünk, tudnunk kell, mit mihez szeretnénk rögzíteni és ezek az elemek milyen időjárási és egyéb hatásoknak lesznek kitéve a későbbiekben.

Ezek ismeretében tudjuk meghatározni a POP szegecs típusát és méretét.

A POP szegecs lehet félgömbfejű. Ez az alap típus, leginkább általános alkalmazásra ideális. Bádogos és tetőszerkezeti munkákhoz, kerítésépítéshez, illetve autók karosszéria gyártásához és javításához használják.

A POP szegecsek másik típusát nagyfejű vagy extra nagy fejű szegecsnek nevezik. Nevéből adódóan is gondolhatjuk, hogy nagy elemek kötéséhez alkalmazzák, hiszen a fejrész ebben az esetben nagyobb területet fed le.

Emellett találkozhatunk még süllyesztett fejű POP szegeccsel is, ami egy síkba kerül a rögzített lemezzel. Ennek köszönhetően olyan helyzetekben alkalmazzák, ahol fontos szempont, hogy esztétikailag is rendben legyen a kötés.

Milyen méretű POP szegecset válasszunk?

Ami a méretet illeti az egészen apró POP szegecsektől az extrém nagy méretűekig mindent megtalálunk. A POP szegecs méretét “d”-vel jelölik és a szegecs testének átmérőjét adja meg milliméterben.

A másik adat, amivel dolgozhatunk a szegecs hossza, amiből szintén végtelen opciót találunk. Fontos, hogy ezt a méretet a szegecs feje nélkül adják meg, kivéve a süllyesztett fejű POP szegecsek esetén.

Ahhoz, hogy a megfelelő szegecset válasszuk ki a munkára, az alábbi tényezők is nagyban befolyásolják döntésünket. A különböző kialakítású POP szegecsek más-más módon viselkednek, ezért tudnunk kell, milyen vízzáró képességgel rendelkezzenek, milyen mértékben töltsék ki a furatot.

Fontos szempont lehet az is, milyen mértékben biztosítson zajmentességet és mennyire legyen merev, vagyis adjon-e némi rugalmasságot a szegecs a kötés során.

Hogyan használjuk?

Ahhoz, hogy a POP szegecset rögzíteni tudjuk, először is szükségünk lesz egy fúróra, amivel elkészítjük a kötéshez szükséges furatokat.

A szegecseket egy úgynevezett szegecshúzó géppel illesztjük a helyére, ami a húzószárat meghúzva szakítja azt el.

A különböző méretű szegecsekhez más méretű gépre lesz szükségünk. A munkánknak megfelelően választhatunk kis, közepes és nagyméretű szegecshúzók közül.

Kategória: Blog