+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Az élet minden területén találkozhatunk velük, hiszen a létrától a laptopig, kisebb-nagyobb méretben mindenhol megtalálhatóak. Ha szeretnénk dolgokat rögzíteni egymáshoz, a falhoz, a padlóhoz vagy a mennyezethez, akkor ehhez a rögzítéstechnikai eszközhöz fordulunk, vagyis a csavarhoz.

milyen-csavarok-vannak

A rögzítésen kívül használhatjuk még gépek működtetésére vagy az erő növelésére is egyes gépeknél. Sokan azonban nem is tudják, hogy a csavarok számos típusát különböztetjük meg, amelyek más-más célt szolgálnak. Ezekhez a csavarokhoz eltérő szerszámokra van szükségünk, így ha szerelésre vagy barkácsolásra adjuk a fejünket, jó ha ismerjük az imbusz- vagy a csőkulcsot is.

Milyen fejű csavarokkal találkozhatunk?

Aki rendszeresen szerelget otthon az már jól tudja, hogy a csavarok többféle fejjel rendelkeznek és nem nyújt mindenre megoldást az egyszerű csillagfejű csavarhúzó.

Ezek szerint megkülönböztetünk

  • kereszthornyos, Philips csavarfejet, ez a hagyományos “csillagfejű” csavar, amivel a leggyakrabban találkozhatunk a  mindennapokban.
  • Imbuszfejű csavart, amelyet elsősorban előre gyártott, otthoni körülmények között is összeszerelhető bútorok esetében láthatunk
  • és olyan szakmai berkekben ismeretesebb típusokat, mint a torx, a háromszög, a háromágú, a polydrive vagy a 12 pontos csavar fejeket.

A belső kulcsnyílású csavarok

Ha már említettük az imbusz csavar fejet, meg kell említenünk a belső kulcsnyílású csavarokat is. Ezeket a típusokat elsősorban akkor használjuk, amikor nehezen hozzáférhető helyen szeretnék rögzítést eszközölni az elemek között.

Ezekhez a fajta csavarokhoz kisebb speciális szerszámokat készítenek, így olyan szűk terekben is könnyedén alkalmazhatóak, mint egy motor belseje vagy gépek zárt rendszere.

A csavarok behajtásához a leggyakrabban L-alakú szerszámokat használunk, melyeket biteknek nevezünk. A korábban említett torx, hatszögű vagy háromszög csavarfejek szintén a belső kulcsnyílású csavarok közé tartoznak.

Ezek a típusok erős, strapabíró acélból készülnek, hogy biztos kötést adjanak a rögzíteni kívánt elemek között. Készülhetnek rozsdamentes-, edzett- vagy saválló acéllemezből is. A gyártás során úgy alakítják ki a csavarokat az acélból, hogy azok forgácsolásmentesen, a lehető legerősebb szakítószilárdságot kapják.

Az imbuszkulcs

A leggyakrabban ezzel a típusú speciális szerszámmal találkozhatunk, melyet az imbusz fejű belső kulcsnyílású csavarok szereléséhez fejlesztettek ki, más célra nem is használható.

Az imbuszkulcs hatszögletű fejjel rendelkezik, amely segítségével megfelelően rögzíthetővé válnak az elemek, elsősorban a bútoriparban és a kerékpár gyártásban vált népszerűvé. Már majdnem 100 éve részét képezi a mindennapjainknak, hiszen az 1930-as évek közepén megkezdték gyártását.

A készre gyártott bútorok és egyéb termékek esetében már a szerelőkészlet részeként is megkapjuk, így nem szükséges külön megvásárolni. Gyakran egyszer használatos jelleggel helyezik a csomagba az L-alakú kis szerkezetet.

A torx csavar

A torx szintén a belső kulcsnyílású csavarok csapatát erősíti, azonban az imbusztól eltérően nem hatszög alakú, hanem hatágú csillag mintájú. Szintén speciális csavarhúzó szükséges a használatához.

Elsősorban akkor vesszük hasznát, mikor nagy keménységű anyagokat akarunk rögzíteni, és a behajtáshoz szükségünk van arra, hogy a csavar és az azt behajtó eszköz minél erősebben “kapaszkodjon” egymásba, így nagyobb erőt fejt ki.

A másik népszerű felhasználási területe az elektronikai ipar, ahol kisebb méretben, de annál praktikusabban használják az elemek összeillesztésére, hogy azok éveken át tartós kötésben álljanak egymással.

Mind a torx, mind az imbusz csavarfejeknek létezik egy biztonsági típusai is, hétköznapi nyelven “lyukas” megfelelője, amihez még pontosabban tud illeszkedni a hozzájuk tartozó kulcs, ezzel még nagyobb hatást fejtve ki.

Kategória: Blog