+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Ha barkácsolásba vagy komolyabb munkálatokba kezdünk, nem csak a fő alapanyagok beszerzéséről kell gondoskodnunk, hanem az apróbb alkatrészekről is. Ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő csavarokat érdemes tisztában lennünk pár rögzítéstechnikai információval.

milyen-csavart-valasszunk

Ennek tudatában minden úgy fog összepasszolni, hogy nem kell aggódnunk, ránk szakad a polc vagy szétesik a szekrény. Lássuk akkor, miről is van szó pontosan!

A rögzítés tudománya

A rögzítéstechnikára az apróbb barkácsolásoktól az épületek megépítéséig számos esetben van szükségünk annak érdekében, hogy tartós és biztonságos megoldásokat hozzunk létre.

Ahhoz, hogy a megfelelő rögzítést megtaláljuk, figyelembe kell vennünk több tényezőt is. Az egyik ilyen, hogy mi az építőanyag, amibe szeretnénk rögzíteni valamit. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a rögzítés mekkora terhelésnek lesz kitéve és ez a terhelés milyen irányból érkezik rá.

Milyen anyaggal van dolgunk?

Ha egy falba szeretnénk rögzíteni, tudnunk kell milyen összetételű anyagból készült. Egy falazat lehet könnyű- vagy normálbeton is. A könnyűbeton lényege, hogy elkészítéskor a cementhez úgynevezett könnyű adalékanyagokat adnak, ennek eredményeképp rögzítés esetén kevésbé terhelhető.

A másik csoportba a tömör és porózus szerkezetű falazó anyagok tartoznak. A harmadik csoportba pedig a gipszkarton, a pozdorja és más lemezek, ezeket nevezzük lapanyagoknak.

Ha rögzíteni szeretnénk ez az első, amit meg kell állapítanunk, hogy a megfelelő eszközöket választhassuk ki.

A technika megválasztása

Ha tudjuk milyen alapanyaggal van dolgunk, ki tudjuk választani a megfelelő fúrási technikát. Az sem mindegy ugyanis, hogy az adott falazatba milyen módon készítünk furatot a rögzítéshez.

Fontos, hogy alacsonyabb fordulatszámmal fúrjunk és ha keményebb anyagról van szó, használjuk az ütvefúró módot is. A megfelelő furat elkészítéséhez azt is meg kell terveznünk, milyen mélységű furatra van szükségünk.

A csavarokat dübel segítségével rögzítjük a falban, melynek többféle szerepe is lehet attól függően, hogy pontosan mit is szeretnénk, hogy tartson. Ha súrlódásos záratú dübelt választunk, az a furatba szorul és a súrlódás miatt nem válik ki a falból és megtartja a csavart a helyén.

A formazárás esetében a dübel idomul a furat alakjához, így biztosítja a rögzítést. Választhatunk anyagzárással működő tiplit is, ebben az esetben egy ragasztóanyaggal beragasztjuk a furatba a dübelt.

Gyakori hibák szereléskor

Ha nem megfelelő módon használjuk a dübeleket és a csavarokat, akkor a szerkezet kiszakadhat a falból vagy kihúzódhat a furatból, ami nagyobb kárt is okozhat, akár személyi sérüléshez is vezethet. Ezért is annyira fontos, hogy tisztában legyünk a rögzítési technikákkal.

Ha túl nagy terhelés éri a csavart és a dübelt vagy nem készítünk elég mély furatot, akkor kiszakadhatnak az alapanyagok a falból. Előfordulhat olyan eset is, amikor valamelyik elem eltörik. Ennek oka az lehet, ha túl közel fúrunk egymás mellé több dübelt is, vagy a felület széleit érintjük vele.

A leggyakoribb probléma, hogy a dübel kihúzódik a furatból. A hiba abban keresendő, hogy nem megfelelő a furat és a dübel mérete egymáshoz képest. Ha a furat nagyobb a szükségesnél, már könnyen előfordulhat ez a hiba.

Megtörténhet az is, hogy a dübel elszakad, ilyenkor sokkal nagyobb a terhelés, mint amit a tipli anyaga elbírhatna.

Milyen a jó dübel?

A rögzítéshez választott dübel többféle anyagból is készülhet. Lehet műanyagból, de acélból is attól függően, hogy mire akarjuk használni.

Ha jó minőségű műanyag dübelt szeretnénk, mindenképp olyat válasszunk ami poliamidból, vagyis nylonból készült. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, hiszen a rossz minőségű dübelek a fent említett hibákhoz is vezethetnek.

Kategória: Blog