+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Sokan nem is gondolnák, hogy létezik olyan menetes csavar, amit a megrendelő által kért méretben meg lehet vásárolni. Ráadásul nem is csak centiméterekben, hanem egész méterekben is gondolkozhatunk! Következik a menetes rúd.

menetes-rúd

A menetes rudak a fej nélküli csavarok közé tartoznak és kiválóan alkalmasak azok számára, akiknek különböző méretű csavarokra van szüksége, az adott szerelési helyzettől függően.

Ahhoz, hogy rögzíteni is tudjanak vele, kiegészítő elemekre, anyákra és alátétekre van szükség, amelyek biztosítják a megfelelő kötést az elemek között.

A menetes rudak azonban nem rendelkeznek a többi csavarra jellemző fejrésszel, így ezt anyával és alátéttel pótolják, vagy a falba rögzített dübelbe rögzíthető közvetlenül.

A menetes rudak többféle kivitelben is kaphatóak, így találkozhatunk horganyzott vagy tüzihorganyzott, bal- vagy finommenetes, natúr, rozsdamentes vagy saválló anyagból készült rudakkal. A megfelelő kiválasztásával pedig tökéletes rögzítést alakíthatunk ki.

Hogyan méretezzük?

A menetes rudak általában egy, kettő vagy három méteres kivitelben kapható csavarszárak, melyeket daraboltan is kérhetünk a szaküzletben. Ha szükséges a helyszínen további méretekre vágható fűrésszel, vágótárcsával vagy esztergapadon is.

A legkönnyebben azonban úgy darabolhatjuk fel, ha két anyát tekerünk a metszési pontokig és a kettő között vágjuk el. Így sokkal pontosabb és tisztább vágást ejthetünk rajta.

Amikor felmérjük a feladatot és kiszámítjuk mennyi anyagra is lesz szükség, érdemes úgy számolni, hogy a lehető legkevesebb anyag veszteségünk legyen a munka végén.

Ebben nagy segítség lehet, hogy többféle méretben is kaphatóak, így sok esetben jobban járunk a két méteres darabbal, mint az egy méteressel.

A számításkor figyeljünk arra is, mivel és hogyan szeretnénk vágni a menetes rudakat. A vágószerszám vastagsága ugyanis szintén anyagveszteség, ezért ezzel is számolnunk kell majd. Ha törjük vagy elcsípjük a rudat, akkor pedig még több hulladék anyaggal kell számolnunk.

Hernyócsavar vagy menetes rúd?

A menetes rudak és a hernyócsavarok közötti különbség, hogy a hernyócsavar egyik végén a behajtást segítő metszet található.

A hernyó csavar szintén a fej nélküli csavarok közé tartozik, amely lehet lapos, csapos, kúpos, kráteres vagy belső kulcsnyílással rendelkező kivitel is.

A hernyócsavarok többféle méretben és saválló vagy rozsdamentes anyagból is kaphatóak, ezért nem érdemes a menetes rúdból készíteni hernyócsavart.

Azonban, ha a helyzet úgy kívánja és éppen nincs nálunk hernyócsavar, a menetes rúdból is könnyedén készíthetünk egyet!

Miből készüljön a menetes rúd?

Ahogy azt korábban is említettük saválló és rozsdamentes típusban is választható, aminek nagy előnye, hogy kültéren és beltéren egyaránt használható.

A horganyzott csavarok alkalmatlanok a kültéri használatra, hiszen igen hamar rozsdásodni kezdenek a hőmérséklet ingadozástól és a nedvességtől. Abban az esetben, ha vágásra kerül a sor, ráadásul még nagyobb korrodálódásnak lesz kitéve.

A csavarok a rozsdásodással veszítenek tartó erejükből és fennáll a törés veszélye is. Mindez számos esetben balesetveszélyes lehet, de a gépekben is olyan hibát eredményezhet, ami elkerülhető.

A saválló és rozsdamentes anyagokkal azonban nem lesz ilyen jellegű probléma! Ráadásul a menetes rudak hegeszthetőek is, így sokkal könnyebb dolgunk lesz munkánk során!

A munkához szükséges csavarok és anyák szintén megtalálhatóak webshopunkban, így egyszerre beszerezhető minden, egy helyen! Rendeld házhoz termékeinket egyszerűen, és kerüld el a fölösleges boltba utazgatást!

Ha további segítségre lenne szükséged, kérd Munkatársaink segítségét a +36 (22) 999-610 telefonszámon vagy üzenetben!

Kategória: Blog