+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A csavarok a rögzítéstechnika legfontosabb elemei, hiszen nélkülük nem jöhetne létre az elemek közötti kapcsolat. Segítségükkel fa, fém vagy akár beton felületeket is rögzíthetünk.

kismeretu-metrikus-csavar

A csavarokat többféle szempont alapján különböztetjük meg egymástól, így kialakításuk vagy anyagminőségük szerint különféle típusokból is választhatunk. Fontos azonban, hogy a felhasználási területeknek és anyagminőségeknek megfelelőt használjunk, úgyhogy nézzük meg, pontosan mire is valók a kis méretű metrikus csavarok!

Mi is az a metrikus csavar?

Mint azt már korábban említettük, a csavarokat sokféle szempont alapján tudjuk csoportosítani. Az egyik ilyen a csavarok fejrészének a kialakítása, mely szerint beszélhetünk süllyesztett- vagy hatlapfejű, belső kulcsnyílású és fejnélküli csavarokról is.

A metrikus csavar mindegyik típusban megtalálható, hiszen ez a kifejezés nem a fej szerkezetére, hanem a csavartest kialakítására, vagyis magára a menetre vonatkozik. Ezeket a bemetszéseket horonynak nevezzük és ennek kialakítása határozza meg a csavar fajtáját.

A csavarok menete eszerint lehet trapéz, zsinór, fűrész vagy éles típusú, ez utóbbiba tartozik a metrikus csavar is. A menetek aszerint kerülnek kialakításra, hogy milyen célra lehet felhasználni őket és mi a menet rögzítéstechnikai funkciója.

Mire használhatjuk?

A kötéshez használt leggyakoribb csavar a metrikus menettel ellátott fajta, vagy más néven Whitworth-féle csavar, melynek szabványát már 1989-ben szabványosították.

A menetek kialakítását három tényező határozza meg: a profilszög, a menetemelkedés és a menet mélysége. Az éles menetek közei pedig átlagosan 60 fokos szöget zárnak be, amelynek metszete egy egyenlő oldalú háromszögként jelenik meg. Ezek pontos méreteit pedig akár egy kalkulátor segítségével is kiszámíthatjuk, ha szeretnénk mélyebb ismereteket szerezni ezen a területen.

A kötőcsavarokat bármilyen fajta gépalkatrész kötésére használhatjuk, míg a trapéz vagy a fűrész típusút elsősorban mozgatócsavarok forgatásához alkalmazzák. Vagyis a metrikus csavarokat nem fix kötésre alkalmazzuk, mint például az önmetsző csavarokat, hanem olyan mozgásban lévő alkatrészek összeállításához, mint az autó motorja vagy a számítógépek.

Ez alapján, minél kisebb méretű alkatrészeket kívánunk kötésbe helyezni egymással, annál kisebb méretű metrikus csavarra lesz szükségünk a feladathoz. A csavar fej részén kereszt alakú metszet segíti a becsavarozást, csillag- vagy hagyományos csavarhúzó segítségével.

A kis méretű metrikus csavarok felületkezelésük alapján lehetnek normál, horganyzott vagy rozsdamentes típusúak. Több méretben is kaphatóak. Mivel kis méreténél fogja kell, hogy erős kötést biztosítson az alkatrészek között, ezért fontos, hogy mindig megfelelő minőségű és ellenőrzött csavart használjuk szereléskor.

A kis méretű metrikus csavarok közé tartozik például a lencsefejű kereszthornyú csavar, a D-fejű kereszthornyú csavar és a süllyesztett fejű kereszthornyú csavar is. A metrikus csavar népszerűsége abban rejlik, hogy nagy nyomatékkal húzható meg és biztosabb védelemmel rendelkezik a kioldódással szemben, ezáltal biztonságosan használható.

Miért a csavaranya.hu?

A BoMo Hungary Kft., vagyis a csavaranya.hu egy igazi magyar, szívvel-lélekkel dolgozó családi vállalkozás.

Kínálatunkban több, mint 8.000 féle csavar közül választhatsz, melyek mindegyike minőség ellenőrzésen átesett, megbízható gyártóktól származik.

A részletes kereső segítségével pontosan megadhatod az általad keresett csavar paramétereit szabványszám, minőség, felület, átmérő, hossz, menetemelkedés vagy cikkszám alapján.

A csavarokon felül lehetőség van szerszámok, kötőelemek, munkavédelmi ruházat vagy higiéniai termékek rendelésére is, az ország egész területén!

Ha további segítségre lenne szükséged, kérdd Munkatársaink segítségét a +36 (22) 999-610 telefonszámon vagy üzenetben!

Kategória: Blog