+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Manapság már mi is bármit könnyedén beszerezhetünk, így egy-egy ház körüli teendőt szakember segítsége nélkül is elvégezhetünk. Ezek közé tartozik a könnyűszerkezetes válaszfalak felépítése is, hiszen a szükséges tudás birtokában el tudjuk készíteni.

gipszkarton-hazilag

A gipszkarton falaknak számos előnye van, ami miatt érdemes e technológia mellett döntenünk. Az egyik ezek közül, hogy sokkal olcsóbban és gyorsabban el tudjuk készíteni, mint egy hagyományos téglafalat. A későbbiekben viszont egyszerűen le is bonthatjuk vagy átalakíthatjuk, ha már más elosztásra van szükségünk otthonunkban.

Ezek a falak üreges szerkezetüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak a különféle vezetékek elvezetésére is. Lehetőségünk van hő- és hangszigetelni, így közel azonos minőségű falat tudunk felépíteni, mint egy téglafal esetében. Emellett mi határozhatjuk meg a vastagságát, kedvünkre festhetjük vagy tapétázhatjuk is, akár falburkoló anyagokkal, csempével is bevonhatjuk.

Hogyan épül fel egy gipszkarton fal?

A gipszkarton válaszfalakat fa- és fémszerkezetre egyaránt építhetjük, nálunk azonban elterjedtebbek a fémvázas szerkezetre rögzített gipszkarton táblák. Ebben az esetben oszlopvázas építési módot használnak, fémvázas szerkezetek megépítésével, melyre egy vagy két rétegben kerül a gipszkarton, az igényeknek megfelelően.

Ahhoz, hogy elkezdjük a gipszkarton fal megépítését, be kell szereznünk a szükséges hozzávalókat.

Első lépésben tervezzük meg, pontosan hova, és mekkora falat szeretnénk építeni, milyen vastag legyen és hány réteg gipszkartont szeretnénk rá rögzíteni.

Gondoljuk át azt is, milyen villanyszerelési munkálatokra lesz szükségünk, szeretnénk-e kapcsolókat és aljzatokat beépíteni, illetve milyen típusú szigetelőanyagot fogunk használni. Számoljuk ki, hogy ehhez mennyi anyagra és alkatrészre lesz szükségünk.

Ezt követően kell döntünk arról, hogy milyen típusú gipszkarton lapot kívánunk beépíteni. Választhatunk víz– vagy tűzálló típusokból is, illetve ennek a kettőnek az ötvözetét is forgalmazzák.

Meg kell vásárolnunk továbbá a fémszerkezetet adó vázelemeket, melyhez U és C típusú profilokra lesz szükségünk. A függőleges oszlopok a C típusú, míg a vízszintes merevítő vázak az U típusú profilokból készülnek.

Ha ezzel megvagyunk, méretre kell szabnunk ezeket a profilokat a terveinknek megfelelően.

A C-profilokat 10 milliméterrel rövidebbre kell vágnunk, míg az U-profilokból pontos méreteket daraboljunk. Ehhez használhatunk lemezollót, mellyel gyorsan és könnyen dolgozhatunk.

A profilok szélességével megegyező hangszigetelő szalagot is vásároljunk és a beszerelés előtt ezeket is szabjuk be a padló és a mennyezet, valamint az oldalfalakhoz tartozó profilok alá. Mielőtt rögzítjük a profilokat ragasszuk fel rájuk és így csavarozzuk be.

Ezután rögzíthetjük is a fémvázunk kereteiként szolgáló elemeket.

Használjunk hozzá dübeleket és 1 méterenként rögzítsük a profilokat. A függőleges C profilokat 60 centiméteres távolságra mérjük ki egymástól, majd rögzítsük őket az U profilokkal.

A gipszkarton lapok felhelyezése következik, illetve szükség esetén ezek méretre szabása. Fontos, hogy vásároljunk elegendő mennyiségű csavart is. A gipszkarton falak rögzítéséhez úgynevezett Opel-csavarra lesz szükségünk.

Ha a C-profilokhoz rögzítünk hegyes végű csavart vásároljunk, ha pedig U-profilokhoz akkor pedig fúróvégűt válasszunk. A gipszkarton lapokat 25 centiméterenként rögzítsük a fémszerkezethez, hogy egyenletesen terhelve tartsa meg a falazatot.

Amikor az egyik oldalon elkészültünk a fallal, beépíthetjük a szigetelést és a szükséges elektronikai vezetékeket. Jöhet a fal másik oldalának felrögzítése, majd nem marad más dolgunk, mint a gipszkartonok közötti hézagok eltüntetése. A tökéletesen sima fal létrehozásához és a hézagok tökéletes eltüntetéséhez érdemes glettelni a felületet, majd jöhet a festés és a tapétázás.

Kategória: Blog