+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Miután felkészültünk tavasszal az idei szezonra, újabb feladatok ütik fel a fejüket. Nincs idő tétlenkedni, hiszen egy családi ház karbantartása és szépítgetése folyamatos munkát biztosít a számunkra. 

Hogyan építsünk saját öntözőrendszert?

Nyáron azonban több a szabadidőnk, hosszabbak a nappalok és sokkal inkább aktív kikapcsolódássá változnak a feladatok, mint kötelességgé.

A júniusi hónappal érkezett melegnek számos előnyét és hátrányát is megtapasztalhatjuk. Aki most szeretne festésbe kezdeni, annak könnyebb dolga lesz, hiszen a 25-30 Celsius fokos melegben gyorsan megszáradnak a fa- és más felületek is.

Ezzel szemben nagyobb figyelmet kell fordítanunk az öntözésre, hiszen a növényeknek sokkal több vízre lesz szüksége ebben az időszakban. Ehhez viszont rengeteg idő kell! Egy alapos öntözés saját kezűleg akár 1-1,5 órát is igénybe vehet naponta, a kert méretétől függően.

Spórolj az idővel!

Az öntözőrendszernek az egyik legnagyobb előnye, hogy felszabadulnak a locsolással töltött óráink, ami alatt kertészkedhetünk vagy pihenhetünk is.

Emellett a kertünk is olyan zölden ragyog majd, mint korábban soha, hiszen minden nap alapos és teljes körű öntözésben részesülnek növényeink.

A házilag készített öntözőrendszer mellett szól az is, hogy könnyen elkészíthető és sok pénzt spórolhatunk vele, mivel így majdnem féláron juthatunk hozzá.

Hogyan csináljuk?

Ahhoz, hogy az öntözőrendszerünk valóban megfelelően működjön, fontos, hogy első lépésként tervezzük meg a pontos elhelyezkedését.

Mérjük le a kertünket és készítsünk egy felülnézeti rajzot róla. Ezen fogjuk jelölni az öntözőrendszer helyét. Ezen tudjuk kijelölni, hová szeretnénk rakni az öntöző pontokat és azt is, hogy ezekhez milyen hosszú locsolótömlőre lesz szükségünk a víz elvezetéséhez.

Érdemes tájékozódni a kertünkben elérhető víznyomásról is, mert ez nagyban fogja befolyásolni a az öntözőrendszer helyes működéséhez szükséges termékek kiválasztását. 

Mire lesz szükségünk?

Az öntözőrendszer kiépítéséhez kelleni fog locsolótömlő, szórófej és szeleposztó. Mindegyikből annyira lesz szükségünk, amennyit a tervrajzon megálmodtunk.

Ezek a fő elemek, amik összeállításához vásárolnunk kell még teflonszalagot a szigeteléshez és szorítóbilincset a rögzítéshez. Jól jöhet még egy elektromos csavarbbehajtó, de csavarhúzóval is jól boldogulunk majd.

Ahhoz, hogy a rendszert be is szereljük, ki kell ásnunk a locsolótömlő útját. Ehhez készítsünk még ásót, ültető kanalat, kalapácsot és vágókést is.

A nagyobb barkácsboltokban már válogatni sem kell az alkatrészeket, hiszen elérhető áron teljes készleteket vásárolhatunk, amit már csak össze kell állítanunk a kertben.

Kezdjünk hozzá!

A kertben jelöljük ki a locsolótömlő útvonalát, majd ássuk ki a helyét. Ehhez érdemes 40-50 centiméter mély nyomvonalat készítenünk, hogy a későbbi kertrendezés során véletlenül se vágjuk meg a tömlőt.

Kövessük a korábban elkészített tervrajzokat és aszerint dolgozzunk.

Az öntözőrendszerhez tartozó idomok illesztési pontjait tekerjük körbe a teflonszalaggal, hogy ezzel biztosítsuk a szigetelést. Így biztosan nem fog szivárogni a víz.

A bekötő elemeket csavarjuk fel az idomok megfelelő végződésére és ellenőrizzük, hogy szorosan rögzítettük őket.

Ezekkel fogjuk tudni biztosítani, hogy a locsolótömlők kereszteződésénél is át tudjuk vezetni a vizet. Fontos, hogy lépésről lépésre kövessük az összeszerelési útmutatót.

Az öntözőrendszer kiépítése inkább időigényes, mintsem nehéz feladat. Szánjuk rá a napunkat, hogy alapos munkát végezhessünk!

Amikor a csőrendszer telepítésével kész vagyunk, szükségünk lesz egy kisebb villanyszerelésre is. Ha ebben nem vagyunk biztosak, inkább hívjunk szakembert!

Kategória: Blog