+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Az ötlet egészen természetes. Ahogy egy-egy életfázisunkba érünk egyértelművé válnak döntéseink, ahogy a családalapítással is együtt jár otthonunk megteremtése. Egy családi ház megépítése azonban sokkal bonyolultabb és hosszabb folyamat lehet, mint azt elsőre gondolnánk.

Hol szeretnénk megépíteni álmaink otthonát?

Az első és legfontosabb, amit el kell döntenünk, hogy mi legyen leendő otthonunk földrajzi helye. Választásunkat több lényeges tényező is befolyásolhatja, mint az, hogy mekkora összeget szánunk a telekre, hiszen egészen eltérő árakkal találkozhatunk egy-egy városon belül is.

Nem mindegy az sem, hogy az adott telek mekkora beépíthetőséggel rendelkezik, ez ugyanis önkormányzatilag más és más lehet. Eltérő lehet a közművesítés szintje is, ami több százezres plusz költséget jelent a számunkra.

Érdemes segítséget kérnünk egy építésztől, aki felkészült már ezekben a kérdésekben. Emellett sokszor személyesebb kérdéseket is fel kell tennünk magunknak.

  • Szeretni fogunk itt lakni 10-15 év múlva is?
  • Milyen közel vannak a számomra fontos szolgáltatók és üzletek?
  • Mennyire van messze az óvoda és az iskola?
  • Van a közelben orvos és gyógyszertár?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása szintén sok fejfájástól kímél meg minket a jövőben.

Végre olyan házad lehet, amire mindig vágytál?

Igen és nem. Bizonyos részletekig megtervezheted a házadat, de vannak kritériumok, aminek városépítészeti szempontból is meg kell felelni. Ennek ellenére mégis pont olyan lesz a házad, mint amit szeretnél, hiszen rengeteg kisebb és nagyobb részletet alakíthatunk kedvünk szerint.
A ház megtervezése az építész dolga lesz, aki egy vagy több megbeszélés után megtervezi az elképzeléseidnek megfelelő otthont.

Az elkészült terv tartalmazza a ház elhelyezkedését a kiválasztott telken, a belső elosztást, a nyílászárókat és sok minden mást is, ami a megépítéséhez szükséges. Ezt az ajánlatot kell benyújtani az építési hivatalhoz, ahol döntenek az építési engedélyről.
Amint az engedély megérkezik, m

eg is kezdődhet az alapozás. Ha lehetőségünk engedi, készíttessünk az építésszel megvalósítási tervet is. Ebben kerülnek bemutatásra a pontos építészeti, statikai megoldások és anyagköltségek. Ennek segítségével nagyban lerövidíthetjük az építkezés időtartamát.

Hogyan épül meg a ház?

Első körben elő kell készíteni a telket, hogy megkezdődhessen rajta az építkezés. Ilyenkor kerülnek elhordásra a korábban ott hagyott törmelékek és hulladékok, az útban lévő fák és növények kiásása. Rosszabb esetben még az ott álló házat vagy annak egy részét is el kell bontani.

Már ebben a fázisban szükség van gépi segítségre is, hiszen a pontos határpontok kijelöléséhez és az alapozás megkezdéséhez nélkülözhetetlen a sima és egyenletes talaj.

Ha ezzel megvagyunk, következhet a ház méreteinek kijelölése a telken. Ezt a munkát általában a földmérő szakember végzi, aki pontos számításokat végezve rögzíti az épület sarokpontjait. Majd deszkák vagy más jelölő eszközök segítségével a falak körvonalai is kijelölésre kerülnek.

Az alapozás megkezdése előtt kiemelik a föld egy részét, ami az alap mélységét fogja adni.

Ezután jöhet a beton kiöntése. Amikor elsimításra kerül, szigetelésképp aszfalttal fedik be, ami vízzáró réteget képez a ház alapjában. Ez azokon a területeken kimondottan fontos, ahol magasabb szintű talajvízre lehet számítani.

Amint az alap kiszárad, megkezdődhetnek a kőműves munkák, ami a falazást és a zsaluzást foglalja magába. A falak legtöbbször téglából készülnek, melyekhez a födémet is betonból készítek el, de találkozhatunk könnyűszerkezetes házakkal is, ahol leginkább fával dolgoznak.

A tető vázszerkezetének kialakítása, az ablakok és ajtók behelyezése ezután következik és még csak a folyamat felénél tartunk, hiszen ezután jönnek a beltér kialakításával járó munkák.

Amikor már állnak a falak, van tető a fejünk felett, nekiláthatunk az elektromos munkáknak és ha terveztünk ilyen elemeket a házunkba, akkor a gipszkarton falak kialakítása következik. Közben már kívülről zajlik a ház szigetelése és festése is.

A munkálatokhoz szükséges szerszámokat és alkatrészeket a szerelők biztosítják, azonban, ha egy-egy lépést szeretnénk mi elkészíteni, minden szükséges hozzávalót beszerezhetünk magunknak.

Ezek után már nincs más hátra, mint a belső festés és burkolás, utána már válogathatjuk is a bútorokat az új nappalinkba.

Kategória: Blog