+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A ház körül sok feladat áll előttünk, amihez sokszor szükségünk van szerszámokra és más eszközökre is. Minél több időt töltünk a kertben és foglalkozunk annak karbantartásával, annál több dolog kell majd hozzá. Gondoljunk csak bele, hogy a fűnyíró, a gereblye és a többi mennyi helyet foglal el a kertünkben.

Így ha kertes házban élünk, előbb utóbb gondolkodnunk kell, hogyan tároljuk ezeket, hogy ne ázzanak és ne legyenek szem előtt. Választhatunk előre elkészített modellekből is, de ha érzünk magunkban némi kreativitást, mi is hozzáláthatunk a saját fészerünk megépítéséhez.

Nézzük meg mire van szükségünk a az elkészítéséhez és hogyan lássunk hozzá!

Hogyan fogjunk bele?

Először is válasszuk ki azt a helyet, ahová a szerszámos ház kerülni fog. Mérjük le pontosan ennek a nagyságát. Ez a terület téglalap, vagy négyzet alakú lesz, így ennek megfelelő méreteket kell kapnunk.

A házikó alapját önthetjük betonból vagy készíthetünk egy fa alapzatot is hozzá. Ha hosszú távú megoldást keresünk, érdemesebb a betonalapot választani. Ehhez vásárolhatunk kész betonkeveréket is, amit vízzel elkeverve már használhatunk is. Az alapot madzag és négy fadarab segítségével egyszerűen kijelölhetjük.

Ahhoz, hogy ki tudjuk önteni, a madzag mellett 15-20 centiméter széles deszka lapokkal kell körberaknunk, ez tartja majd a betont, amíg megköt a levegőn. Ha ezzel megvagyunk nincs más dolgunk, mint a kész betont alaposan elkeverni a csomagoláson előírt mennyiségű vízzel és a deszka keretbe önteni, amíg el nem érjük a kívánt magasságot.

A tetejét simítsuk le egy másik deszkalap segítségével és várjuk meg, amíg kiszárad és megköt a beton. Használjunk vízmértéket, hogy biztosan egyenes legyen a felület. Amíg erre várunk, méretre szabhatjuk a faanyagot.

A faanyag megvásárlása

Ha készen vagyunk a beton alappal, hozzá láthatunk a falazat megépítéséhez. Vásároljuk meg a faanyagot, ami attól függ, mekkora méretű fészert terveztünk. Vegyünk egy példát, ahol egy 2,5×3 méter szélességű kis házat szeretnénk. A magassága 2,4 méter, ennek megfelelően már ki tudjuk számítani a szükséges anyagokat.

Az összeszereléshez vásárolnunk kell még L-alakú vasalatokat és sok csavart, amivel összeilleszthetők az elemeket. Érdemes faanyag építéséhez való csavarokat választanunk, ami biztosabb rögzítést ad számunkra.

Szükségünk lesz még úgynevezett alapgerendára is, ennek mérete megegyezik a betonalapunk méretével. Első körben ezt kell rögzíteni az alaphoz. Ahhoz, hogy vízhatlan felületet kapjunk érdemes valamilyen típusú szigetelőanyagot közé raknunk, például bitumen tartalmú anyagot, ami biztos védelmet ad majd az időjárási viszonyokkal szemben.

Alakítsuk ki a falakat!

A talapzathoz most fogjuk rögzíteni a függőleges gerendákat, melyeket körülbelül 80 centiméterre rögzítsük az L-alakú pántok segítségével. A sarok oszlopokon kívül minden oldalra helyezzünk el 2-3 függőleges oszlopot is, annak megfelelően, ahogy a méreteink lehetővé teszik. Majd ezután vízszintes gerendákat helyezzünk rájuk felülről is.

Jelöljük meg és mérjük ki az ajtó helyét, ezt majd ki kell hagynunk a falak készítésekor, és beszerelni azt a helyére.

A tartógerendákat mindkét oldalról rögzítsük a vasalatok segítségével, hogy biztosan stabil legyen a fészerünk. A sarokpontoknál szükséges lesz az úgynevezett támgerendák rögzítése, amivel a vázunk sarkait tudjuk rögzíteni egymással átlósan.

A tető kialakítása

Miután elkészítettük a fészer vázát, jöhet a tető elkészítése! Ehhez ki kell számolnunk, hogy milyen magasságot szeretnénk. Választhatunk ferde vagy nyeregtetős megoldást is. Az első könnyebb, így ha nem vagyunk gyakorlottak, érdemes inkább ezt választanunk.

Az egyik hosszanti oldalon további függőleges gerendákat kell rögzíteni, annyi különbséggel, hogy most körülbelül 60 cm magasra építjük. Erről fog lejteni a tető maga, melyhez szintén le kell mérnünk a szükséges gerendákat, amiket körülbelül 80 centiméter távolságra rögzítsünk a kerethez.

Készül a fészer

Ha ezzel is megvagyunk, nincs más dolgunk, mint beburkolni kívülről a keretet, hogy elkészüljenek a falaink. Ehhez választhatunk lambériát vagy hajópadló lapokat is. Vágjuk őket méretre, majd több ponton rögzítsük csavarok segítségével a függőleges gerendákhoz.

A tetőt rétegelt lemezzel fedjük be, majd burkoljuk be vízálló anyaggal. Figyeljünk rá, hogy a fészert megfelelően fessük le valamilyen lazúr festékkel, hogy időt álló maradjon.

Ezután már nincs más dolgunk, mint élvezni a fészer adta kényelmet!

Kategória: Blog