+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A tavasz meghozza a kedvet a csináld magad projektekhez és a felújításokhoz. Ilyenkor érdemes átnézni, hogy milyen csavarokkal, kötőelemekkel és szerszámokkal van felszerelve az otthoni műhelyünk. Leggyakrabban facsavarokra van szükségünk a különböző barkácsolási terveinkhez, de könnyű elveszni a minőség, a méretek és szabványok sűrűjében. A facsavar választás feladatához nyújtunk most egy rövid összefoglalót, hogy megkönnyítsük a számunkra legmegfelelőbb típusú kiválasztását.

Facsavar méretek értelmezése

A méretet mindig milliméterben adják meg, ez alapján kell kiválasztanunk az ideális méretű csavart. Több számmmal is találkozhatunk még, amiből az első szám a csavar orsójának átmérőjét jelöli, a második a hosszát mutatja meg.

 

facsavar meretek csavaranya webáruház

facsavar meretek csavaranya webáruház

A facsavar fejének kialakítása

Nem csak méretekben széles a választék, de többféle kialakítású fejrésszel találkozhatunk. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni, lehet, hogy süllyesztett fejú facsavarra van szükségünk, de vannak a felületből kiemelkedő fejrésszel gyártott csavarok is. Ezek alapján lehet lencsefejű, félgömbfejű vagy süllyesztett fejű is az adott csavar. Megemlíthejük a díszfejes csavarokat is, amik díszítógomb rögzítésére alkalmasak.

A biztonsági facsavarokat akkor használjuk, amikor nem akarjuk, hogy utána kicsavarozható legyen, ennek biztonsági okai lehetnek például.

Facsavar minősége

Korábban már sokszor említettük, hogy mennyire fontos, hogy kiváló minőségű kötőelemekkel dolgozzunk. Például itt írtunk róla. Csavaroknál a “minőség” szó nem csupán arra utal, hogy jó vagy kevésbé jó. A minőség itt egy szakszó, mely meghatározza, hogy a kötőelem milyen anyagból készült, és milyen felületkezeléssel van ellátva. Tehát a csavar minőség sokkal tágabb jelentéssel bír, mint amit más esetekben. Otthonunk körüli barkácsoláshoz leginkább acél kötőelemeket használunk. Ahhoz, hogy az acél kötőelem tartós, és különböző vegyi hatásoknak ellenálló legyen, például ne rozsdásodjon, felületkezelést kap, ami lehet sima olajozás, kék és sárga horganyzás, tüzihorganyzás, foszfátozás, nikkelezés és krómozás.

Ha tehát barkácsolásra, bútor összeszerelésre, kertépítésre vagy hasonló ház körüli javításokra, felújításokra adjuk a fejünket, facsavarra biztosan szükségünk lesz. Ha szeretnénk elkerülni, hogy silány minőségű kötőelemet kapjunk, csak megbízható helyről vásároljunk, és gyanakodjunk, ha túl alacsony árú a termék. Az ár gyakran tükrözi a minőséget, de tartós munkánk csak jó minőségű elemek felhasználásával lehet. A facsavar választás tehát némi körültekintést igényel.

Csavar behajtása

A csavart becsavarozhatjuk egyszerűen kézi szerszámmal, egy megfelelő csavarhúzóval. De manapság az elektromos csavarbehajtókkal igazán könnyű dolgunk van. A süllyesztett fejű csavarokat a csavar fejével azonos átmérőjű fúrószárral fúrjuk meg néhány milliméter mélyen azon a helyen, ahová a csavart szeretnénk behajtani. Ha keményfába szeretnénk csavart tenni, előtte fúrjuk elő a fát. Acél csavarok esetében különösen fontos, hiszen bár nagyon kemények, de könnyen el is törhetnek ha túlzott erőt fejtünk ki. Előfúrva viszont könnyen és gyorsan dolgozhatunk velük.

 

facsavar behajtas

A megfelelő minőségű kötőelem kiválasztása igen nagy felelősség, ezért ha bizonytalan, inkább kérdezzen meg szakembert! Kollégánk szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére technikai kérdésekben.

 

Kategória: Blog