+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A facsavart mindenki ismeri, minden háztartásban előfordul. Nélkülözhetetlen bútorok összeszerelésénél, kerti barkácsolásokhoz, kerítésépítéshez, vagy ha életünk párja megálmodott valamit raklapok újrahasznosításával.  Építhetünk kerti tárolót vagy terasszal bővíthetjük otthonunkat, ha fával dolgozunk egy biztos: facsavarra szükségünk lesz.

Használata egyszerű, és biztonságos kötést hozhatunk vele létre. De mit érdemes róla tudni, mielőtt munkához látnánk? Tudjuk-e munkánk hatékonyságát, minőségét vagy biztonságát növelni csavar választásunk által? Bizony, tudjuk! Hát nézzük!

Amit a facsavarokról tudni érdemes

A facsavart faforgácslap vagy faforgi néven is emlegetik. A facsavarok jellemzője a nagy menetemelkedés, a menetek a csúcsba futnak, a csavar szára kúpos, így behajtás közben szétfeszíti a fa rostjait. A hagyományos facsavar előfúrást igényel, mert a már kész furat a megfelelő helyre vezeti a csavart illetve megakadályozza a fa váratlan repedését. Ez a furat legalább a csavar hosszának fele illetve a csavarnál kisebb átmérőjű legyen. Ezáltal a csavar menete megfelelő kötést biztosít. 

Ha a furat méretét elvétettük, eggyel nagyobb átmérőjű csavarral orvosolható a probléma.Ugyanez igaz, ha egy korábbi facsavar kötésünk meglazulna. Ám létezik önfúró facsavar is, mely nem igényel előfúrást, de ez inkább puha fába használható.

facsavar-csavaranya

Facsavaroknál minden fejforma lehetséges: 

  • lehet  lencsefejű, amikor a fej egy része belesüllyed a munkalap síkjába, a másik fele kidomborodik
  • D-fejű változatnál a csavar feje teljesen kiemelkedik, így akár díszítésként is szolgálhat
  • a süllyesztett fejű csavar feje a fa síkjába simul vagy picit bemélyed
  • létezik díszfejes verzió is, amikor a fejben lévő menetes furatba díszítő gomb tehető
  • a biztonsági facsavar pedig akkor hasznos, ha meg akarjuk akadályozni a rögzített tárgy leszerelését.
  • a hatlapfejű facsavarokat pedig állványcsavaroknak nevezzük

epiteszeti-es-faipari-csavarok-csavaranyaMelyik facsavar a jó választás?

A facsavar szára lehet részmenetes vagy tövigmenetes is. A faforgácslap csavar anyaga rozsdamentes acél, alumínium, réz vagy különböző színűre horganyzott acél lehet. Ezek közül a pénztárcánknak és a felhasználásnak megfelelően válasszunk.

Kulcsnyílás szerint vásárolhatunk gépi vagy kézi meghajtáshoz való kereszthornyos illetve torx csavart is. Ha nagyobb munka előtt állunk, mindenképp gépi szereléshez alkalmas csavart vásároljunk és ha szükséges, ehhez megfelelő szerszámot. Ezzel sokat gyorsíthatunk a munkánkon.

Fontos, hogy minőségi kötőelemet vásároljunk. Nagyáruházakban vásárolhatunk olcsó facsavar készletet, ám ezek sokszor olyan anyagból készülnek, hogy már az első használatkor “elkenődik” a csavarhúzó alatt. Illetve nem tartósak, csak egyszer használhatóak, mert eldeformálódnak, a menetük sérülékeny. Sajnos az ár tükrözi a várható minőséget.

 

Nem csak facsavart, hanem bármilyen kötőelemet mindig szaküzletben vásároljuk, ami talán drágább, de mindenképp tartós és biztonságos kötést tudunk kialakítani általuk. Kattintson ide a kínálatunk megtekintéséhez!

Kategória: Blog