+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

 

Miért jók a kötőelem szabványok?

Röviden azért, mert a szabványok egyértelműen definiálják a kötőelemet. Miért hasznos ez nekünk a gyakorlatban? Mert biztosak lehetünk benne, hogy bárhol vásárolunk 100 db DIN 603 4.6 horganyzott M5x16-os csavart, akkor ugyanazt a kapupánt csavart fogjuk kapni. A kötőelem szabvány a biztosíték arra, hogy ugyanakkora lesz a fejátmérő, a fej magassága, a fej alatti rész vagy a menet hossza. 

Milyen szabványokat alkalmaznak Magyarországon?

kotoelem szabvanyok

A kötőelemek azonosítására DIN és ISO szabványokat alkalmaznak hazánkban.

A DIN a német nemzeti szabványügyi szervezet által megalkotott mintegy 30.000, minden területet lefedő szabványrendszer.  Később ez DIN EN szabványokkal bővült, mely az európai szabványok német kiadásánál használatos. A DIN EN ISO-t pedig akkor használják,  ha a szabvány európai szabványként is átvett.

Bizonyos esetekben a termékre vonatkozó DIN és ISO szabvány teljesen megegyezik, ekkor  láthatjuk a DIN EN ISO szabvány jelölést, ám előfordul, hogy a DIN és az ISO szabvány eltérő paramétereket mutat. Ilyenkor mindkét szabányt érdemes áttanulmányozni és kiválasztani, hogy nekünk melyikre van szükségünk.

Ez így kicsit bonyolultnak tűnhet, de nézzünk erre néhány gyakorlati példát:

  • A hatlapfejű csavarok esetében például bizonyos méreteknél megegyeznek a kötőelemek, viszont M14-es méret fölött már más a lapátmérő. Ez igen kellemetlen lehet, mivel szerszámot kell cserélni, ha meg szeretnénk húzni a csavart.
  • A kereszthornyos csavarok esetén fontos, hogy gépi vagy kézi behajtásra készült-e a csavar. 
  • Részmentes kötőelemeknél a menetes és menet nélküli csavarszár aránya alapján tudjuk eldönteni, hogy megfelelő terméket választottunk-e.

Miért fontos, hogy biztosra menjünk kötőelem választásakor?

A kötőelem ismerettel rendelkező szakemberek száma egyre kisebb a gyártó, javító és építő vállalatoknál, pedig a rosszul kiválasztott kötőelemeken akár emberi élet is múlhat! Gondoljunk csak a hidak fém csavarjaira vagy a gépjárművekben erős igénybevételnek kitett csavarokra. Ha itt hiba csúszik a kivitelezésbe, az visszafordíthatatalan károkat okozhat. De nem kell ennyire messzire mennünk, hiszen egy saját kezűleg kialakított terasz esetén is ugyanolyan fontos az odafigyelés, és a megfelelő kötőelemek, csavarok, rögzítőelemek kiválasztása. Bár nem tűnik túl fontosnak, de a kötőelem szabvány nagyon nagy segítséget jelent!

kotoelem-csavar-szabvany

Amennyiben Önnek is problémát okoz a megfelelő kötőelem kiválasztása, keresse szakértőnket, Borbély Endrét!