+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Sokan nem is gondolnak bele, milyen fontos a felhasznált csavar vagy kötőelem minősége. Pedig egy silány minőségű csavar miatt akár komoly balesetek történhetnek. Nem csak a szakembereknek, ipari felhasználóknak, hanem a hobbi barkácsolóknak is nagy felelősség, milyen anyagokkal dolgoznak. Ebben a cikkben szeretnénk megmutatni, miért nem mindegy, milyen kötőelemekkel dolgozunk.

A megfelelő csavar kiválasztása

Csavar vásárlásakor ez a 3 tényező az, ami alapján választunk:

  • csavar típusa, kialakítása – szabványok, melyekről bővebben itt olvashatsz:
  • a kötőelem minősége
  • méret 

Ebben az esetben az a “minőség” szó nem csupán arra utal, hogy jó vagy kevésbé jó. A minőség itt egy szakszó, mely meghatározza, hogy a kötőelem milyen anyagból készült, és milyen felületkezeléssel van ellátva. Tehát a csavar minőség sokkal tágabb jelentéssel bír, mint amit más esetekben.

A csavar anyaga

Először is el kell döntenünk, hogy milyen alapanyagú csavarra lesz szükségünk. Lehet műanyag, alumínium, réz és acél. Ez leginkább a rögzítendő munkadarabok anyagától függ. Lássuk, milyen csavart  mikor használhatunk!

Műanyag kötőelemet háztartási célra jellemzően nem használunk, de ezek megtalálhatóak a minket körülvevő tárgyakban, főleg elektronikai eszközökben. Előnyei a korrózióállóság, kis súly és a szigetelőképesség. Minőségét az gyártáshoz felhasznált alapanyag határozza meg.

A réz kötőelemeket az elektromos ipar használja, és egy magasabb árkategóriát képviselnek. 

Az aluminium csavarokat jó szigetelőképességük és kis súlyuk miatt használják, szintén ipari célokra.

Otthonunk körüli barkácsoláshoz leginkább acél kötőelemeket használunk. Leggyakoribbak a hatlapfejű csavarok, kapupánt csavarok, facsavarok és gipszkarton csavarok. Több ezer féle csavar létezik, miért mégis ezek a legelterjedtebbek? Mert a szereléshez szükséges egyszerű szerszámok minden háztartásban megtalálhatóak és használatuk egyszerű.

 

csavaranya-webaruhaz-csavar-kotoelem

 

Csavarjelzések

Fém kötőelemek esetében fontos technikai információ a keménység és a szakítószilárdság is. Az acél kötőelemek anyagminősége lehet 5.6, 8.8, 10.9 és 12.9 lehet, mely a szakítószilárdságra utal. Hernyócsavaroknál jellemző a 14H, 22H, 33H és  45H jelölés.

Normál háztartási célokra az 5.6 vagy 8.8-as kötőelemek is alkalmasak, ám komolyabb igénybevétel vagy biztonságtechnikai célokra ennél mindenképp erősebb kötőelemet válasszunk! Lépcsők, korlátok vagy terasz elemek rögzítéséhez mindenképp erősebb és tartósabb kötőelemekre lesz szükségünk.

kotoelem-minoseg-csavaranya-webaruhaz

 

Ahhoz, hogy az acél kötőelem tartós, és különböző vegyi hatásoknak ellenálló legyen, magyarul ne rozsdásodjon, felületkezelést kap. Ez lehet sima olajozás, kék és sárga horganyzás, tüzihorganyzás, foszfátozás, nikkelezés és krómozás.

Ám választhatunk anyagában ellenállóbb kötőelemeket is, mint a rozsdamentes és a saválló, ennek csak pénztárcánk szabhat határt. Hazánkban sajnos ezt mindkettőt nemes egyszerűséggel savállónak szokták hívni, ám az A2-vel jelöl rozsdamentes csavar semmiképp sem saválló, bár az A4-el jelölt saválló csavar azért rozsdamentes is. Az A4 minőségű kötőelemek víz alatti vagy kültéri felhasználásra is alkalmasak. Ezek a fémek felületi oxid rétegüknek köszönhetik korrózióálló képességüket, mely ha megsérül, a levegő oxigéntartalma által újraképződik.

A megfelelő minőségű kötőelem kiválasztása igen nagy felelősség, ezért ha bizonytalan, inkább kérdezzen meg szakembert! Kollégánk szívesen állnak az ügyfelek rendelkezésére technikai kérdésekben.

Kategória: Blog