+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Az ötlet gyorsan megszületik, jön egy újabb megoldandó feladat és már be is indulnak az agytekervények, mit és hogyan kellene megvalósítani. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget és nézzük át, milyen típusú csavarok közül választhatunk, melyiket mire tudjuk felhasználni munkálataink során.

csavar-abc-mivel-dolgozzunk

A részletek is fontosak

A csavarok – legyen szó hatlapfejű vagy hengeresfejű csavarról – nagyon hasonlóan néznek ki, egyre megy, gondolnánk, azonban ez koránt sincs így. 

Minden munkafolyamatnak megvan a maga csavarja, és leginkább a megmunkálni kívánt felület fogja meghatározni mit is kell használnunk a feladatainkhoz.

A csavarok a lehető legegyszerűbb gépek, ha nevezhetjük így őket. Többféle felhasználási módjuk is van, mi most arról fogunk beszélni, hogyan alkalmazzuk őket munkáink során kötőelemként. 

A csavarok, habár nagyon hasonlónak tűnnek, több szempontból is különböznek egymástól. Ha a megfelelő csavart akarjuk kiválasztani, meg kell néznünk milyen alapanyagból készült, mennyire szilárd, milyen menettel van ellátva, és azt is, hogy milyen kialakítású fejjel rendelkezik. 

Kezdjük a méretekkel!

A csavar méretének megvizsgálásakor találhatunk egy számot, amely a fej átmérőjét adja meg, és egy másikat, ami a teljes csavarmenet hosszát mutatja. Az, hogy milyen hosszú egy csavar abban játszik fontos szerepet, hogy milyen mélységben köti össze azt a két felületet, amit rögzíteni szeretnénk egymással.

A csavar fején továbbá találunk egy számot is, ami azt fogja mutatni, hogy milyen szakító szilárdsággal rendelkezik. Azaz, mekkora az a súly, amit még gond nélkül tud rögzíteni. Ellenkező esetben megszakad vagy eltörik, elhajlik. 

Milyen fejű csavart válasszunk?

A csavarok azért rendelkeznek az úgynevezett fejjel, hogy azt a megfelelő szögben tudjuk tartani és megfelelő mértékű nyomatékot tudjunk rá kifejteni a szükséges szerszámokkal. 

Az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb típus a hatlapfejű csavar, amit használhatunk fához vagy lemezhez is. Ehhez a típushoz sok esetben egy úgynevezett anya tartozik, ami a másik oldalról segít rögzíteni a felületeket egymáshoz. Az anya nélküli csavarokat pedig akkor használjuk, ha olyan helyre kell rögzítés, amit csak egy oldalról tudunk megközelíteni.

Léteznek azonban fej nélküli csavarok is, ilyen például a hernyócsavar, ami leegyszerűsítve úgy néz ki, mint egy menetekkel ellátott henger. Ezekhez szintén használnak alátéteket és anyákat, ahhoz, hogy a rögzítés megfelelő legyen, ebben az esetben ezek pótolják a csavar fejét. Leggyakrabban akkor használjuk őket, ha olyan felületeket szeretnék rögzíteni egymással, amik használat közben mozgásba kerülnek. Tipikus példa rá az ajtókilincsek szerkezete, ami szintén hernyócsavarral működik.

Emellett léteznek még belső kulcsnyílású-, D-, gyűrűs- és szemes fejű csavarok is.

Milyen anyagból készülnek a csavarok?

A csavarok típusait aszerint is lehetőségünk van csoportosítani, hogy milyen anyagból készülnek. Ez fogja adni a szakítószilárdságukat és hozzájárul ahhoz is, hogy egyik-másik milyen terhelést bír el. 

A csavarok jellemzően acélból, alumíniumból vagy rézből készülnek aszerint, hogy milyen iparágban, milyen célra használják fel őket. Acél csavarok között találunk rozsdamentes és saválló típust is. Vannak viszont olyan szerkezetek, amelyekhez speciális vegyi ellenálló műanyag csavarokat készítenek.

Összegzés

Ahogyan a fentiekből is jól látszik, a különböző csavarokhoz más és más szerszámokat szükséges használnunk. 

Hiszen mindegyik csavarnak eltérő a mérete, a fejalakja és a hozzáférhetősége. Például az imbuszcsavarokat csak imbuszkulccsal, a hatlapfejű csavarokat pedig villáskulcsokkal illetve csillag-villáskulcsokkal tudjuk meghúzni és kilazítani.

Mindig figyeljünk rá oda mivel dolgozunk és legyünk körültekintőek, ha szerelünk!