+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A betoncsavar több, mint 20 éve került az építóipari piacra, azóta viszont nélkülözhetetlen eleme lett ennek az iparágnak. Legfőbb oka abban keresendő, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé tette a folyamatokat, ezzel sok ember munkáját könnyítette meg és felgyorsította az építkezések ütemét is.

betoncsavar

A beton szerkezetbe fúrt lyukban a betoncsavar saját menetet készít, ezzel biztos rögzítést adva minden egyéb rögzítő eszköz nélkül. A facsavarokkal ellentétben az általa vájt furatot nem tölti ki egészen, teherbírása mégis vetekszik társaival.

Habár terhelhetősége akár 20 százalékkal is kevesebb lehet a hagyományos beton rögzítő elemekhez képest, mégis az egyik legjobb és legelterjedtebb mód a beton szerkezethez történő rögzítés során.

Mikor használjuk?

A rögzítéstechnika ezen módjának kifejlesztését a ‘90-es években kezdték meg, azóta pedig egyre jobban terjedt el az építkezési munkálatok során. Népszerűségét annak köszönheti, hogy könnyen és gyorsan építhető be a beton szerkezetekbe, így rengeteg időt spórol meg a szakemberek számára.

Kiválóan alkalmazható korlátok és kapaszkodók felszerelésére, fa szerkezetek betonhoz rögzítésére vagy konzolok és acél elemek illesztéséhez is. Ha szükséges kézi erővel is csavarható, azonban ez fél percet is igénybe vehet.

A betoncsavar felületi kialakításának köszönhetően saját menetet vág a beton szerkezetbe, aminek segítségével biztosítani tudja az erőátadást a beton és a csavar között. A betoncsavart áthajtják a rögzíteni kívánt elemen keresztül, majd a betonba kerül. Ezt nevezzük átmenő szerelésnek a szakirodalomban.

A betoncsavar rozsdamentes vagy galvanikus acélból készül, ezzel biztosítva időtállóságát. A rozsdamentes csavart nyílt és szabadtéri, valamint ipari egységekben használják, míg a galvanikus változata inkább beltéri építkezéseken alkalmatos.

Ennek oka, hogy amíg beltéri környezetben megfelel a magas fokú korrózió védelemnek, addig kültéren az időjárási viszonyok miatt idővel úgynevezett hideg törés alakulhat ki, ami nem teszi megfelelővé erre a használatra.

Fontos, hogy alapos minőségellenőrzésen átesett betoncsavarok közül válasszunk, hiszen a hideg hengerléssel előállított, edzett és hőkezelt galvanikus csavarok között előfordulhatnak hibás elemek. A gyártás során ugyanis nagy feszültség keletkezik, aminek a következtében repedés alakulhat ki a csavarban. Ezért mindig ellenőrzött forrásból származó csavarokat vásároljunk.

Ezeket a hibákat természetesen folyamatosan ellenőrzik és javítják a készítési folyamatokat, azonban a balesetveszélyek elkerülése érdekében, fontos a folyamatos minőségellenőrzés a gyártó cégek részéről.

Miért használjuk a betoncsavart?

A betoncsavar rögzítéséhez gépi szerelés esetén akár 2 másodperc is elegendő, ami gyorsnak számít ebben az iparágban.

Azonban emiatt fontos, hogy a furat mélységét megfelelően határozzuk meg, ugyanis ha túl mélyre kerül a csavar, abban az esetben a teljes menet károsodni fog. Túlhajtás esetén mindig új furatot kell képeznünk, hogy az eszközök tartása megfelelő legyen.

Az előnyei közé tartozik a gyorsaság mellett, hogy jól terhelhető és a beton mellett más tömör szerkezetű anyagokhoz is kiválóan alkalmazható. Ha esetleg nem jól került rögzítésre, átszerelhető és kicsavarható a menetből, vagyis oldható a kötés, ami tovább növeli előnyei számát.

A használata nem igényel semmilyen speciális eszközt vagy szerszámot, továbbá tűzvédelmi szempontból is jól alkalmazható.

Ha jó minőségű csavarokra van szüksége akár nagy mennyiségben is, érdemes szétnéznie az oldalunkon, ahol a beton- és más szerkezeti rögzítésre alkalmas csavarok széles kínálatát találja meg.

Kategória: Blog