+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A szerelés és a barkácsolás szakterületenként eltérő, ám azonos eszközöket és szerszámokat is igényelhet, amiknek száma szinte végeláthatatlan. A legnagyobb fogóktól kezdve, a legkisebb csavarokig sok mindent kell beszereznie annak, aki szeretne komolyabban dolgozni a szakmájában. 

Kis szerszámok a nagyvilágból

Azonban ezeken túl is akadnak olyan kevésbé ismert eszközök, amik nagyban megkönnyítik a munkát és lerövidítik a feladatok munkaidejét.

Ebben a sorozatunkban számba vesszük ezeket a kisebb-nagyobb eszközöket és megnézzük, miért is érdemes mielőbb beszerezned őket!

Menetfésű, a pontos méret meghatározására

Javítás vagy karbantartás során sokszor előfordul, hogy egy-egy kisebb alkatrészt cserélni, pótolni kell. A metrikus csavarokból rengeteg méret és fejtípus közül választhatunk, így ha új darabra van szükségünk az nem egy egyszerű feladat.

A kiválasztás, keresgélés és utánajárás rengeteg időt vesz igénybe, amire sokszor nincs lehetőségünk, ha szeretnénk idejében befejezni a munkát. Ilyenkor vesszük nagy hasznát a menetfésűnek, ennek a speciális kis mérőeszköznek, ami segít megállítani a csavarok menetemelkedését.

A csavarokat rengeteg szempont alapján tudjuk csoportosítani, melyek közül az egyik ilyen, a csavarok fejrészén található kialakítás, mely szerint beszélhetünk négy különböző típusról.

A metrikus csavar lehet hatlapfejű, belső kulcsnyílású, fejnélküli vagy süllyesztett típusú is. Mindegyikben közös azonban az a tény, hogy menettel ellátott csavartesttel rendelkezik.

Ez a menet lehet metrikus is, ami azt jelenti, hogy egy adott típusú menetrendszer található meg rajta. Ez a fajta csavar ideális mozgó alkatrészek kötésére, így elsősorban gépek belső mozgó rendszereit tartják egyben.

A kötéstechnikában leggyakrabban a metrikus menettel ellátott csavarokat alkalmazzuk, ezért is jöhet jól bármikor, egy ezeket a meneteket mérő menetfésű.

A menetek milyenségét három szempont adja meg. Az egyik a profilszög, a másik a menet mélysége, a harmadik pedig a korábban is említett menetemelkedés. A metrikus csavarok meneteinek távolsága a legtöbb esetben 60 fokos szöget zár be, így a metszete egy egyenlő oldalú háromszöget rajzol ki.

Minél sűrűbb menetekkel rendelkezik egy csavar, annál erősebb kötést biztosít. A vékonyabb menetek pedig szintén erősebb kötést eredményeznek, ugyanakkora nyomaték esetén. Ebből jól látható, hogy a csavaroknak nem csak a mérete, de a menetei is nagyban jellemzik felhasználhatóságát.

A menetfésű lehet speciálisan metrikus csavarokhoz alkalmas, de készítenek úgynevezett kombinált típusokat is, amik ettől eltérő menetemelkedésű csavarok méretezéséhez használatos.

Természetesen menetfésű nélkül is meg tudjuk határozni a csavar méretét, ha egymáshoz illesztjük a régi és az új csavart, vagy anyát helyezünk fel rá. A menetfésű segítségével azonban a keresgéléssel eltöltött idő jócskán lerövidül.

Ha kíváncsi vagy mi a következő kis szerszámunk a nagyvilágból, kövesd nyomon oldalunkat!

Miért minket válassz?

A csavaranya.hu nem csak a széles termékpalettára fektet nagy hangsúlyt, de hétre hétre izgalmas és érdekes tanácsokat és tudnivalókat osztunk meg veletek honlapunkon!

Webáruházunkban ráadásul több, mint 8.000 féle csavar közül választhatsz, melyek mindegyike megbízható, minőség ellenőrzésen átesett, külföldi és hazai gyártóktól származik.

A megszámlálhatatlan mennyiségű csavar mellett szerszámokat, szegecseket, alátéteket, kötőelemeket, munkavédelmi ruházatot és higiéniai termékeket is megtalálsz az oldalunkon!

Rendeld házhoz termékeinket egyszerűen, és kerüld el a fölösleges boltba utazgatást!

Ha további segítségre lenne szükséged, kérd Munkatársaink segítségét a +36 (22) 999-610 telefonszámon vagy üzenetben!