+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

A korábbi cikkünkben már meséltünk nektek a szegecsekről és a leggyakoribb felhasználási területeikről. Most viszont csavarunk egyet a történeten és bemutatjuk nektek azt a kis szerszámot is, ami nélkül egy szegecs sem kerülhet a végleges helyére. Íme a szegecshúzó.

Szegecshúzó - Amire nem is gondoltál - Kis szerszámok a nagyvilágból II.

A szegecshúzóval csak az találkozik, akinek dolga is van vele, hiszen semmi másra nem alkalmas, mint a szegecsek behúzására és rögzítésére.

Azoknak viszont, akiknek ezt a feladatot kell elvégeznie nélkülözhetetlen darabbá válik a szerszámosládában.

Röviden a szegecsekről…

Gyorsan nézzük át, mire is jók ezek a kis alkatrészek, mielőtt belevágnánk a lényegbe!

A szegecsek a rögzítéstechnika során használatosak és segítenek kötést kialakítani két elem között. Elsősorban gépek és szerkezetek összekötésére alkalmazzák, nagyobb ipari feladatok elvégzésénél.

A szegecsek a rögzítéstechnikában a nem oldható kötések közé tartoznak. Ez azt jelenti, hogy az összeszerelést követően nem választhatóak szét az elemek roncsolódás nélkül, vagyis végleges kötést hoznak létre.

Az oldható kötések során, mint amit a csavarok vagy csapszegek használata esetén tapasztalhatunk, a rögzítés után bármikor szétszerelhetőek az összeillesztett elemek.

A különféle típusú szegecseket gyakran használják még az autóiparban, bádogos vagy tetőszerkezeti munkák során is. Ráadásul olyan nagyméretű felületeken is biztonságosan alkalmazzák őket, mint a repülőgépek vagy hidak szerkezeti elemei.

A szegecsek gyors és olcsó megoldást kínálnak, ráadásul nem kell két oldalról szerelnünk az elemeket, hiszen a szegecshúzó segítségével egy oldalról is elvégezhetjük a munkát.

Mi is az a szegecshúzó?

A szegecshúzó lehet kézi vagy gépi megoldású is, melyek közül aszerint érdemes választanunk, milyen léptékű munkát szeretnénk végezni vele.

A szegecshúzó elsősorban POP szegecsek, más néven húzószegecsek rögzítésére alkalmas. A POP szegecsek nem másról kapták elnevezésüket, mint az őket először gyártó cég nevéről.

A szegecshúzó használatához a szegecset a szerszám fejrészén lévő nyílásba kell illesztenünk, majd ezt helyezzük a rögzíteni kívánt felületeken előkészített furatba.

A szegecshúzó szárainak összenyomásával a szegecs másik vége ekkor zsugorodni kezd, amivel létrehozza a kötést a két elem között.

Amikor a rögzítés elég feszessé válik, a szegecshúzó elvágja a fölösleges szegecsszárat. Ennek következtében a szegecset egy bizonyos mérettávon belül, többféle vastagságú elem összeillesztéséhez is használhatjuk.

A szegecsek nagy előnye, hogy az összehúzódás következtében ki is töltik a furatot, így hézagmentes kötést biztosítanak. Hátránya, hogy a szegecsek levágott vége hulladékként végzi és nem tudjuk újból felhasználni őket.

A szegecshúzó kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy masszív, erős felépítésű szerszámot vásároljunk. Az olcsó, azonban minimális anyaghasználattal készített eszközök rövid élettartammal rendelkeznek és a vastagabb szegecsek rögzítéséhez sokkal nagyobb erőt igényelnek.

Egy jó szegecshúzó szerszám megfelelő nyomóerővel rendelkezik, így aki használja, nem fárad el a munkafolyamat közben. Ezzel nem csak rengeteg energiát spórolunk, de időt is. Minél könnyebben tudjuk rögzíteni a szegecset, annál hamarabb fejezhetjük be a munkát!

Egyes szegecshúzók pedig még egy kisebb tartállyal is rendelkeznek, amiben összegyűjtik a levágott szegecstüskéket. Így még a munka végére maradó sepregetést is megspóroljuk.

Ha szeretnél többet megtudni a szegecsekről, olvasd el korábbi cikkünket, ahol részletesen bemutatjuk a POP szegecsek típusait és felhasználásukat!

Ha pedig további segítségre lenne szükséged a honlapunkon található termékeinkkel kapcsolatban, kérd Munkatársaink segítségét a +36 (22) 999-610 telefonszámon vagy üzenetben!

Kategória: Blog