+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Az egyszerű kéziszerszámoknál manapság már sokkal összetettebb, gépesített rendszereket is találunk, mégis ezek az alapdarabok nélkülözhetetlen részét képezik a mindennapi megoldásoknak.

fogo-lexikon - mi mire való

Könnyen használható, praktikus darabok ezek, melyekkel sokkal könnyebb a munkánk végére érni. Nézzük meg milyen fogók közül választhatunk és melyik, milyen szerepet tölt be szereléskor.

A kombinált fogó

A fogóknak számos típusa ismert, melyeket különböző célra tudunk hatékonyan felhasználni munkánk megkönnyítése érdekében. A kombinált fogó, mondhatni egy multifunkcionális eszköz, amely több kéziszerszámot is képes egyszerre helyettesíteni.

A kombinált fogót kiválóan alkalmazhatjuk drótvágásra, fogásra és rögzítésre. A csípő- és laposfogó, valamint a francia kulcs tulajdonságaival is rendelkezik.

A harapófogó

Ez a típus az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb, hiszen az alapvető szerelési munkálatoknál mindig nagy hasznát vesszük.

A harapófogó használata során a viszonylag kis keresztmetszetű anyagokat a két vágóél segítségével választjuk két részre. Ilyen lehet például a különféle huzalok, kábelek szétválasztása.

Abban az esetben, ha nagyobb keresztmetszetű dolgokat szeretnék kettévágni, a harapófogó helyett érdemes csapszegvágót alkalmaznunk.

A harapófogó fejrésze köríves formájú, vágóéleit pedig 60 fokos szögben köszörüljük, így hosszú távon képes megtartani élességét.

A csípőfogó

A csípőfogó esetén szintén többféle mérettel és kialakítással találkozhatunk. Változhat a markolat kialakítása is, és alaposan elkülönülnek a hagyományos és profi használatra alkalmas típusok.

A hagyományos feladatokra használt csípőfogó feje kerekebb alakú, ezzel szemben a profi csípőfogó feje lapos kialakítással rendelkezik.

Mindez azt fogja befolyásolni, hogy a vágni kívánt kábelt, hogyan szeretnénk szétválasztani. A lapos fejű csípőfogónak akkor is nagy hasznát vesszük, ha nehezebben hozzáférhető helyen szeretnénk dolgozni vele.

A lapos fogó

Ez a kéziszerszám egy speciálisabb kialakítású eszköz, amelyet alkatrészek összenyomására, fogására alkalmazzák.

A lapos fejű fogó fejrésze hosszú, elvékonyodó, hengeres kialakítású. Belső része lapos, bordázott vagy sima felületű, ezáltal kiválóan alkalmas fogószerszámként a munkálatok során.

A klipszelő fogó

A klipszelő fogót elsősorban a kötözés technikában alkalmazzák, ahol a huzalklipszek megfelelő helyre illesztésére használják.

Ilyen lehet például a szalámik végének lezárása a gyártási folyamat végén, de találkozhatunk vele drótkerítések kötésekor is.

A megfelelő lezáráshoz általában 2-3 nyomás szükséges a klipszelő fogóval és máris biztosak lehetünk abban, hogy nem fog szétnyílni a használt klipsz.

A krimpelő fogó

A krimpelő fogó egy speciális kéziszerszám, amely több méretben is kapható. Elsősorban a kábelek végeinek alakítására és vágására szolgál, de alkalmazzák csatlakozók felsajtolására is.

A krimpelő fogó nagyban segíti a célzott munkafolyamatok elvégzését, ezért nélkülözhetetlen a szakemberek eszköztárából.

A vízpumpa fogó

Ezzel a kéziszerszámmal leggyakrabban a vízszerelők találkoznak, hiszen elsődlegesen a vízszerelési alkatrészek és szerelvények rögzítésére alkalmas.

A vízpumpa fogó feje, mint egy olló szétnyitható és a benne lévő szerkezet segítségével a szükséges méretre állítható. Így egy szerszámmal többféle méretű szerelvényt is megszoríthatunk vele.

A vízpumpa fogó készülhet krómból vagy szerszámacélból is, többféle méretben.

A nyitó fogó

Ez a típusú fogó elsősorban karikák, zárványok nyitására lehet kimondottan alkalmas. Sokan használják az ékszergyártásban is.

A nyitó fejjel ellátott fogó fejrészének egyik fele egyenes, elvékonyodó, a másik fejrészének vége befelé forduló. Ennek következményeként az egyik alátámasztó, a másik pedig szétválasztó funkciót tölt be.

Jól láthatjuk, hogy a kéziszerszámok tárháza végtelen. Ha fogókról van szó, mindig tartsunk otthon pár alap darabot, de ha célirányos munkát szeretnénk végezni érdemes beszerezni a szükséges szerszámokat.

Kategória: Blog