+36 (22) 999-610

Telefonszám

Hétköznap: 8:00 - 17:00

Ügyfélszolgálat

Sokan vannak Magyarországon az olyan „mindenhez IS ért”-nek nevezett ezermesterek, akik szerelési kalamajkák tömkelegét tudják produkálni, sok vicces és vidám percet szerezve ezzel a családjuk és ismerőseik körében.

Szerencsére azonban egyre inkább elmondható, hogy az apróbbnak tűnő javítási munkákat is hozzáértő szakemberekre bízunk, mert ha a felesleges javítások költségeit leszámítjuk, végül mégis csak olcsóban lehet megúszni egy munkát. De mik is ezek a sokszor előforduló szerelési hibák?

Leggyakoribb hibák gipszkarton szerelése során

A gipszkarton szerelése során leginkább a tervezés hiánya vagy a rossz tervezés okozza a legtöbb hibázási lehetőséget, de sokszor tapasztalható nem megfelelő szakértelem és a speciális ismeretek hiánya is.

A gipszkarton egy egyszerűnek tűnő építési burkoló anyag, könnyűszerkezetes vázra felrögzített gipszkarton elemekkel. De ebben a könnyű szerkezetben sokszor bonyolult gépészeti rendszerek „futnak”, amik számos hibázási lehetőséget tartalmaznak.

A szakipari munkák elvégzése során fontos a megfelelő kommunikáció és a jó időzítés. Sajnos sok esetben az egymás mellett dolgozó brigádok nem beszélik meg egymással időben a  gépészeti munkákat és ebből gondok adódhatnak. Ilyen esetek például, hogy a szaniterek felfogatása megszakítja a kereszt irányú CW-profilt, vagy az elektromos installációkat nem a CW-profil H bemetszésén keresztül vezetik át, hanem a CW-profil fölött.

Szintén sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a gipszkarton szerelése előtt ellenőrizzék az adott helyiség páratartalmát, ami azért kifejezetten problémás, mert a 70% feletti páratartalom esetén már speciális gipszkarton lapokra lenne szükség.

A teherhordó szerkezet szerelése során kiemelten figyelni kell a szakszerű csavarozásra, az álmennyezet esetén a lemezcsavarok közötti távolság kisebb (17 cm), mint a válaszfalaknál (25 cm). Ez is gyakran előforduló hiba szokott lenni.

Lapra szerelt bútor összeszerelésekor jelentkező problémák

Forradalmi újítást jelentett a skandináv lapra szerelt bútorok elterjedése, mert nem csak a bútorok csomagolása és szállítása lett egyszerűbb, de a tárolási költségek és gyártási folyamatok egyszerűsítésével a bútorok ára is jelentősen csökkeni tudott.

A leggyakoribb hiba, hogy a lapra szerelt bútorok kicsomagolása után nem ellenőrizzük, hogy minden alkatrész és csavar hiánytalanul megvan-e, így amikor rájövünk, hogy vissza kell mennünk a boltba csavarért, tipliért vagy zsanéréért, kénytelenek vagyunk a félig kész bútort kerülgetni a lakásban.

Gyakori hiba továbbá, hogy sokszor a nagy sietségben a fa tiplit nem oda ütjük be, ahova kellene, és a nagy erejű ütések miatt megsérül a bútor dekor lemeze, vagy lepattanhat róla kisebb darabok.

A bútorok összeszerelésekor kiemelten figyelni kell arra is, hogy az ajtópántok rögzítésekor úgynevezett állítócsavarok segítségével tudjuk az ajtók lapját beállítani, hogy azok egyenletesen fel feküdjenek a keretelemekre. Egyes elemek felszereléséhez pedig kétrészes szorítócsavarra is szükségünk lehet.

Érdemes tehát a bútorok összeszerelése előtt a csavarokat és a rögzítő elemeket külön is ellenőrizni, mert így sok kellemetlenségtől tudjuk megóvni magunkat.

Villanyszerelés közben is előfordulnak hibák

Az elérhető technológiai megoldások fejlődésével a villanyszerelés szakmai háttere is sokat változott az évek során. Ahogyan a régen sokat használt MSZ1600-as szabványokat már felváltotta az MSZ HD 60364 szabvány, az új technikai vívmányokkal együtt kerülnek elő újabb- és újabb szerelési hibák is.

A gipszkarton szereléséhez hasonlóan a leggyakrabban előforduló probléma a rossz tervezés és az adott helyiségek alul méretezése. A konnektorok és kapcsolók helyének utólagos módosítása jelentős plusz munkát igényel, sok esetben újra kell tervezni a helyiség teljes hálózatát.

Sajnos még ma is sok esetben előfordul, hogy a padlásterekben, éghető anyagok közelében kötéseket alakítanak ki, ami tűzveszélyes helyzetek komoly kockázatával jár. Ezeknek a hibáknak az elkerülésére kiemelt figyelmet kell szánni.

A fürdőszobai szerelésekkor jelentkező problémák

Aki valaha végzett már fürdőszoba felújítást, azt pontosan tudja, hogy ez az a helyiség a házban, ahol a legtöbb rejtett hibával tudunk találkozni.

Kellemetlen perceket tud okozni, amikor az elalvás előtti nyugodt pillanatok békés csendjét a csöpögő csap monoton zaja töri meg. Általában ilyenkor a tömítés a felelős a hibáért, amit sokszor elég csak egyszerűen megfordítani. Azonban a csap szelep fészkének deformálódása is elő tud idézni csöpögést, ez esetben érdemes a műanyag javítóbetét és a zárótömítés kicserélni.

Szintén visszatérő probléma a zuhanyrózsa el vízkövesedése, ami a zuhanyzás élményének csökkenése mellett a zuhanyfej csillogását is jelentősen tompítja.

A zuhanyrózsa vízkőmentesítésére bármely nagyobb áruházban kapható speciális folyadék, de akár erős ecet is használható, és a beáztatást követően a vízkövet puha ronggyal vagy a zuhanyrózsán átengedett erős vízsugárral el lehet távolítani.

Megállapíthatjuk, hogy az iparos szakmunkák és hétköznapi kisebb szerelések közben is belefuthatunk apróbb-nagyobb szerelési hibákba, érdemes ezekre alaposan felkészülni.

A megfelelő szerszámokkal, csavarokkal és rögzítő elemekkel jelentősen megkönnyíthetjük a saját munkánkat.